Mitä liikkuu ylipäällikkö Rudi- koiran päässä joulukuusien istutusreissulla?

Rudi- koiran mietteitä 10 000 taimen istutuksesta

Kävimme kesäkuussa isännän kanssa hoitamassa tämän vuoden joulukuusi- istutukset Tammelan viljelmälle. Isännän välineiden ja karvalapioitteni avustuksella saimme reilut 10 000 taimea maahan, joista tulee 10 vuoden päästä upeita joulukuusia.

Rudi tarkastaa istutettavat taimet

Te kaksijalkaiset tykkäätte lämpimistä ilmoista, mutta meille nelijalkaisille ja kuusentaimille on ollut hieman liian kuumaa. Viime viikolla vihdoin Tammelassakin satoi ja saatiin taimille onneksi vettä. Itse voin käydä välillä puljaamassa ojassa, mutta taimille kuivuus on armotonta. Isäntä tietääkin sanoa, että ensimmäiset kaksi vuotta ovat kuuselle vaikeimmat ajat, koska juurtuminen ei ole tapahtunut vielä kovin syvälle. Muutaman kasvukipuisen vuoden jälkeen tulevaisuus näyttääkin jo paljon valoisammalta eikä kuusi enää sitten kovin pienestä hätkähdä.

Nippelitietoa kuusentaimista ja niiden istuttamisesta

Istuttamamme taimet ovat niin sanottuja pottitaimia, joissa on multapaakku pienten juurten ympärillä. Multapaakku kastellaan vielä ennen istutusta täysin märäksi, jonka jälkeen se laitetaan maahan joko putkella tai kaivan sille sopivan kuopan. Multapaakussa on myös hieman ravinteita, jotta pikku kuusenalun elämä uudessa ympäristössä olisi helpompaa. Istutettu taimi on vielä tärkeä painella tiukasti maahan, jotta se ei pääsisi kuivumaan.

Rudi varmistaa, että taimi on kunnolla istutettu

Joulukuuset istutetaan hyvin selkeisiin linjoihin, jotta niiden hoito olisi helpompaa. Jos heinänkasvu karkaa tassuista niin pieni taimi löytyy melko helposti kun se on tietyn etäisyyden päässä edellisestä. Jo istutusvaiheessa kannattaa ajatella 10 vuoden päähän ja tehdä riittävin välein huoltokäytäviä taimirivien väleihin. Näillä huoltokäytävillä sitten korjuuvaiheessa ajellaan traktorilla kun kaadettuja kuusia siirretään lastausalueelle.

Pelloilta muutaman viikon lomille

Nyt kuusipelloille ei tarvitse muutamaan viikkoon tehdä mitään muuta kuin toivoa säännöllisiä sateita ja mukavia poutapäiviä. Heinäkuun loppupuolella sitten taas raivataan heiniä kuusten ympäriltä. Nyt keskityin pulikointiin ja erilaisiin palloihin. Hau!

Koiramaisin terveisin,

Ylipäällikkö Rudi- koira