Vaimot valitsivat keittiön, miehet heitettiin pellolle

Näin Havusen joulukuusipeltoa hoidetaan koko perheen voimin

Tänä vuonna toukokuu on ollut poikkeuksellisen lämmin ja kesä tuntuukin alkaneen ihanan ajoissa. Meille kuusenviljelijöille tämä tarkoitti myös sitä, että kuusien ja heinien kasvukausi alkoi normaalia aiemmin. Kun lumet olivat sulaneet, leikkasimme suurimman osan kuusipelloista ja nyt viime viikonlopun joulukuusienhoitoreissulla saimmekin kevään hoitotyöt päätökseen.

Tällä kertaa matkassa olivat minä ja tuleva vaimoni Anni sekä kuusikumppanini Olli perheineen. Miesten ja laadunvalvonnan ylipäällikkö Rudi-koiran touhutessa pelloilla naiset hoitivat lapsia ja valmistelivat ruokaa nälkäisille suille.

Kuusenhoidon perusoppimäärä

Kuusien muotoleikkaukset alkavat neljän vuoden iässä. Leikkauksien tarkoituksena on rajoittaa liian vauhdikasta kasvua ja ohjata joulukuusi kartion muotoiseksi. Vuosittaisilla leikkauksilla kuusista tulee tuuheita ja kauniita joulupuita.

Nyt leikkasimme kahdeksan vuotta kasvaneita joulukuusia.Ne alkavatkin olla jo kypsiä poimittavaksi,kunhan ne vielä syksyllä kevyesti trimmataan lopulliseen loistoonsa.

Joulukuusipelto kukkulalla

Joulukuusipelto kukkulalla

Joka kevät sitä aina jännittää, kuinka moni viime vuonna istutetuista taimista on selvinnyt edellisen kesän kuumuudesta, mokomista myyristä sekä talven koitoksista.

Viime vuonna kuusentaimet istutettiin vanhaan peltoon tuuliselle ja kuivalle aukealle. Alkukesä oli vähäsateinen ja tuulen tuivertaessa kuumasti on riski, että taimet kuivuvat, eivätkä ikinä selviydy ihmisiä koteihin ilahduttamaan. Hoitotoimien yhteydessä totesimme kuitenkin lähes kaikkien taimien selvinneen. Ja vaikka pelloilla näkyi runsaasti myyrien jälkiä, taimet olivat saaneet olla rauhassa. Tällöin tulee usein huokaistua helpotuksesta, huh-huh sentään!

Tällä reissulla taimille tehtiin heinäntorjuntaa sekä leikattiin tulevan joulun myyntiin tulevia kuusia. Heinäntorjunnassa onkin isompi homma kuin moni saattaa arvata. Jos kuusen ympäriltä ei joka kesä poista pariin otteeseen heiniä, kuusi ei saa tarpeeksi valoa joka puolelle. Sen seurauksenakasvu hidastuu eikä kuusi kasva tasaisesti.

Miten kuusienhoitoreissulta päädyttiin sängyn pohjalle

Heinäntorjunta ei anna armoa ja se on hoidettava ennen kuin istutetut taimet jäävät täysin piiloon heinikkoon. Jos torjuntaa ei hoida ajoissa, on työ myöhemmin jopa monikymmenkertainen. Tällöin jokainen kuusi on ensin paikannettava ja sitten sen ympäristö käsin raivattava sen sijaan että pääsisi trimmerillä suoraan kaatamaan heinät. Tämän lisätyön välttämiseksi reissuun lähdettiin vaikka Ollin perhe oli vielä hieman vatsataudista toipilaana. Ja niinhän siinä sitten kävi, että nyt naputtelen tätä valmiina ryntäämään vessaan Annin voivotellessa sängyn pohjalla.

No tärkeintä kuitenkin on, että hommat saatiin hoidettua ja myös ensi jouluna kuuset pääsevät arvoiseensa kotiin.

Seuraavaksi onkin vuorossa uusien taimien istuttaminen ja siitä lisää ensi tarinassa.

Kesäisin terveisin kuusipelloilta

Timo