Joululahja henkilöstölle- mitä saa antaa?

Joululahja henkilöstölle

Meiltäkin monesti kysytään mitä henkilöstölle voi antaa joululahjaksi verotuksen näkökulmasta ja minkälaisillla reunaehdoilla. Joulukuusilahjakortti on oikein sopiva lahja, koska se on yksilöity tiettyyn tuotteeseen. Alla yleistä ohjeistusta teemaan liittyen.

Yleisesti ottaen työnantajan kannalta henkilökuntaedun antamisen tarkoituksena on usein välittää positiivista työnantajakuvaa tai välillisesti edistää työn tekemistä esimerkiksi ylläpitämällä työntekijöiden työkykyä tai -motivaatiota. Henkilökuntaetuja tarjotaan yleensä tasapuolisesti kaikille työntekijöille heidän asemastaan tai työn tuloksestaan riippumatta, tämä on mielestämme todella hyvä käytäntö. Pienellä lahjalla jouluna on hintaansa huomattavasti suurempi merkitys eleenä työntekijöitä kohtaan. Lahjan antaminen osoittaa välittämistä ja huomioimista.

Arvoltaan vähäinen enintään 100 euron arvoinen henkilökunnalle annettu joululahja on verovapaa. Henkilökuntaetujen on oltava koko henkilökunnalle eli kollektiiveja ollakseen verovapaita. Merkkipäivälahja ja vähäinen muu lahja on verovapaa tavanomainen henkilökuntaetu.

Arvoltaan vähäiselle joululahjalle on tiettyjä reunaehtoja, jottei sitä katsottaisi palkaksi. Se ei saa olla rahaa tai helposti rahaksi vaihdettava lahja. Tällaisia lahjoja ovat esimerkiksi pörssissä noteeratut osakkeet tai rahasto-osuudet. Jos työnantaja antaa työntekijöille muutamia vähäisiä lahjoja vuodessa, näiden yhteenlaskettu arvo voi olla korkeintaan 100 euroa. Lahja voi olla työnantajan valitsema esine, pääsylippupalvelu tai yksilöity lahjakortti kuten joulukuusilahjakortti. Työntekijä voi myös valita lahjan työnantajan määrittelemistä vaihtoehdoista. Jouluna annettavat tyypilliset muistamiset ovat esim. joulukinkku ja herkkukori sekä tietysti joulukuusi.

Sellaiset lahjakortit, jotka oikeuttavat ostamaan mitä tahansa tuotteita tai palveluja kyseisestä paikasta, ovat kuitenkin veronalaisia. Tällaisia lahjakortteja ovat esimerkiksi yksilöimättömät tavaratalojen lahjakortit.

Lisää tietoa löytyy verottajan sivulta kohdasta 3.4.2 muut lahjat, linkki