Joulukuusitarinoita- minkälaisia muistoja ja merkityksiä joulukuusiin liittyy

Joulukuusella on meille molemmille Havusen perustajalle suuri merkitys. Ensin lapsuudessa ja nykyään vanhempana lapsien ihastellessa tuota joulun keskipistettä ja tunnelman tuojaa. Haluamme julkaista myös muiden tarinoita siitä, minkälaisia muistoja ja tuntemuksia joulukuusiin liittyy ja niitä onkin meille ilahduttavasti jaettu. Aloitimme tämän perinteen 2020 ja tarkoitus on julkaista tarinoita jatkossakin. Mikäli sinulla on muisto, jonka haluat tuoda muidenkin iloksi, lähetä se minulle [email protected] Jouluntonttu mahdollisesti muistaa sinua seuraavana jouluna ja antaa lahjaksi joulukuusen??

Joulukuusi jopa kylpyhuoneeseen?

Mun vanhemmat oli torimyyjiä ja he olivat aina jouluaaton vielä töissä. Kun heräsin aattoaamuna, Isä oli laittanut kuusen mulle valmiiksi jalkaan ja minä sain sen sitten itse koristella.

Joulukuusen tuoksu, koristeiden laittaminen rauhassa ja samalla piirrettyjen katselu telkkarista on lapsuuteni parhaita joulumuistoja. Olisi iso suru jos esim. allergian vuoksi joutuisin luopumaan oikeasta kuusesta!

Joulukuusi-rakkauteni on johtanut jo sellaisiin mittoihin, että nyt aikuisena, omassa kodissani, olen jo useana jouluna laittanut myös kylpyhuoneeseen oikean kuusen.2764.png

Meidän kylppäri on iso eli siinä on ihan turvallista pitää (kosteussuojatut) valotkin ja valkoisia sekä punaisia joulupalloja. On ihanaa saunoa ja käydä suihkussa kuusen loisteessa ja tuoksussa! 1f384.png1f384.png1f384.png

Hienoa työtä teette!

– Hanna

Joulun tunnelmaa asunnottomien asuntolaan?

Asuimme lapsuudessani Helsingissä asunnottomien miesten asuntolan yhteydessä työsuhdeasunnossa, isäni työskennellessä asuntolan vahtimestarina. Joka jouluaatto isä hankki Kauppatorilta suuria joulukuusia jokaiseen asuntolan kerroksen oleskelusaliin.

Muistan elävästi, miten kuusi kaikissa valoissaan ja koristeissaan loi juhlatunnelman asuntolan harmauteen. Asuntolan arki kun oli monessa suhteessa ankeaa ja ongelmien täyttämää eikä kauneudesta tai tunnelmoinnista ollut tietoakaan. Kuusi sai olla keskipisteenä myös aattoillan juhlallisuuksissa, kun kaikille asuntolan miehille tarjottiin joululahjana mahtava jouluateria talkoovoimin. Kiitollisuus ja joulun tunnelma oli käsinkosketeltavaa jopa lapsen näkökulmasta. 

– Mila

Tarpomista syvässä lumihangessa?

Joulussa minulle tärkeää on joulukuusi, se tuo joulun. Lapsuudessani kuusi haettiin tätini metsästä. Yhden joulun muistan erityisen hyvin, olisinko ollut 6 tai 7 v. Lähdimme Isän ja neljä vuotta nuoremman pikkuveljen kanssa hakemaan jo aikaisemmin katsastamaamme joulupuuta. 

Lunta oli minua lähes vyötäröön asti ja eteneminen metsässä oli haasteellista. Hauskinta oli kotimatka, jolloin isällä oli toisessa kädessä kuusi ja toisessa pikkuveli ja vuoro-ottein hän nosti hangessa kuusta ja veljeäni joka askeleella. 

Muistan ajatelleeni, että onpa ihanaa kun on noin vahva isä. Näin aikuisena olen ajatellut miten ihanaa ja arvostettavaa oli, että suuresta ja upottavasta hangesta huolimatta isä otti minut ja veljeni kuusenhakumatkalle mukaan. Mikä jouluinen muisto.

– Tiina

Kun kuusenmyyjä kuumat kahvit sai❤️

Asun Vantaalla ja joka Joulu ostarille tulee sama kuusikauppias, jonka muistan jo lapsuudestani. Nimittäin äidin kanssa haettiin häneltä joulukuusi joka joulu  pulkalla vetäen. Kun muutin tänne takaisin, ilokseni huomasin, että sama kuusenmyyjä edelleen tulee tänne joka joulu. Olen vienyt tälle myyjälle monta kertaa tuoretta kahvia ja käyn juttelemassa hänen kanssaan kuulumiset. Ja samalla tuoksuttelen ihanien kuusien tuoksut.

– Johanna 

Joulukuusi uudessa kodissa?

Joulu ja joulukuusi ovat tärkeitä asioita elämässäni vieläkin. Olin 3-vuotias kun sain kokea ensimmäisen joulun uudessa kodissa lastenkodista pois päästyäni. Kun joulukuusi kasvatti-isän kanssa aattoaamuna haettiin, oli se mielestäni ihmeellinen. Tuotuamme kuusen sisälle koristelin sen pienin olkienkelein, tuntui hyvältä ja turvalliselta.

– Eija

Kuusi naapurin metsästä?

Meillä oli oma metsä, josta isän kanssa kuusi aina haettiin sulamaan muutama päivä ennen joulua. Joskus sitä etsittiin, joskus oli katsottu jo kesällä valmiiksi. Yhtenä hyvin lumisena jouluna kun olin kuudentoista, isä toi pihaan latvakuusen ja ilmoitti, että siinä se on. Olin aivan järkyttynyt, joulu oli pilalla. Kuusi oli niin ruma! Isä totesi, että saisin sitten itse hakea paremman ja minähän hain.

Nappasin kirveen ja lähdin tarpomaan metsään. Takaisin ei voinut tietenkään tulla ilman täydellistä kuusta. Monta tuntia siinä meni, ja kun vihdoin juuri ennen pimeän tuloa raahasin kuusta hangessa pellon poikki, olin aivan loppu. Mutta kuusi oli kaunein ikinä!

2665.png

Myöhemmin kuulin, että taisin olla hiukan naapurin puolella

– Minna

Pienokainen mahassa mukana kuusta hakemassa?

Oma kuusen hakureissu on jäänyt mieleen erityisenä monien muiden muistojen lisäksi. Vuonna 2001 oli lunta joulukuussa paljon metsässäkin. Meillä ei ollut omaa metsää, mutta sain luvan hakea kuuset isälleni ja itselleni isäni lomitus paikan metsästä. Joten läksin mukaan iltalypsylle ja samantien metsään ennen pimeän tultua. Talon isäntä näytti suunnan ja minä sahan kanssa matkaan.

Lunta oli välillä napaan asti ja minä vain etsin täydellisiä kuusia, välillä uiden hangessa. Alkoi jo hämärtää, mutta jatkoin vain ja löysin ensimmäisen ja jonkun ajan päästä toisen täydellisen kuusen. Matka takaisin tuntui kamalan pitkältä, olinhan tarvinut hangessa kotvasen ja nyt oli kaksi kuusta ja sama mukana, mutta eteenpäin menin ja perille pääsin toki väsyneenä mutta onnellisena kuusen omistajana.

Muutaman päivän päästä talon isäntä oli käynyt kelkkailemassa ja kulkenut melkein samaa reittiä mitä minä, matka oli ollut yhteen suuntaan 3km, ja toisen kuusen olin naapurin tontin rajalta napannut. Ja samoihin aikoihin älysin olevani raskaana, eli keskimmäinen lapsemme oli mukana kuusen haku reissulla jo tuolloin ja hän rakastaa joulua yhtä paljon kuin minä?

– Paula

Joulukuusiruno

Kuusi kun tupaan kannetaan, se joulun tunteen tuo mukanaan. Kuusen tuoksu huumaa tuvan, saa lapset koristeluun vihdoin luvan. Kauniit koristeet kuusi saa, kynttilät tuikkii oksillaan. Lasten ilo ja riemu raikaa, joulu on niin ihanaa aikaa.

– Taru

Kun kotiin vino ja harva joulukuusi tuli

Joulukuusi on itselle varsin tärkeä asia jouluksi, ilman aitoa kuusta ei ole edes jouluntuntua. Aikanaan odotin keskimmäistä lasta ja meillä oli tapana saada miehen vaarin metsästä joulukuusi2764.png

Noo, mies lähti kuusta hakemaan ja normaalista poiketen vaari olikin itse käynyt kuusen meille kaatamassa ja laittanut jätesäkkeihin ettei auto ole täynnä neulasia. Itse intopiukeena kotona odotan sitä maailman kauneinta kuusta ja sen täydellistä tuoksua.. MUTTA mies kotiutui hyvin harvan ja vinon kuusen kanssa1f629.png

Kyllä siinä itku pääsi raskaushormoneista huolimattakin vai niistä johtuen (toimituksen lisäys?)

–  Jutta 

Joulukuusi kruunaa joulun ja usein haetaan koko perheen voimin

Kuusi on kyllä se mikä tuoksullaan ja komeudellaan kruunaa joulun. Nyt kun olemme miehen kanssa kahden (lapset käyvät vain enää) emme kaipaa suurta kuusta, mutta pieniä kuusia on lähes mahdoton löytää. Kuusen pitää olla tuuhea ja kestää pitkään, Joulu on2665.png  (toimituksen huomautus, Havusen myyntipisteiltä saa myös pienempiä kuusia?)

——-

Perinteenä ollut, että koko perhe kuusta lähdetään ostamaan1f496.png Ja kun tilaa nyt on, ollaan valittu iso ja tuuhea kuusi1f60d.png Ilman joulukuusta ei joulu pirttiin oikein saavu.