Kuinka kahden nuoren miehen ideasta kasvoi joulun kehutuin liikelahja

Kädenpuristus, joka tulisi johtamaan kymmeniin tuhansiin myytyihin joulukuusiin

Ajatus lähteä joulukuusiyrittäjäksi syntyi kesken keväistä illanviettoa. Oli vuosi 2009 ja Suomi koitti päästä taas vauhtiin pankkikriisin jälkeisestä lamasta. Tarja Halonen oli presidenttinä, maailma kauhisteli sikainfluenssaa ja Norja juhli euroviisuvoittoa.

Tuollaisissa olosuhteissa, varsinkaan vappua ja juhannusta odotellessa, ajatukset harvemmin eksyvät jouluun. Mikä siis sai meidät kaksi kaupunkilaispoikaa, Ollin ja Timon, edes miettimään hyppyä suin päin uudelle alalle?

Tuona iltana keskustellessamme poikkeuksellisen moni asia vain loksahti kohdalleen. Olimme molemmat kiinnostuneet yrittäjyydestä. Meitä yhdisti halu tuottaa iloa ihmisille – ja tajusimme jakavamme yhteisen innostuksen joulukuusia kohtaan. Tämän kaiken tultua ilmi ajatus meidän kahden nuoruudenystävän välisestä kumppanuudesta tuntui ilmeiseltä ja luonnolliselta.

Sinä iltana asiasta lyötiin kättä päälle. Muutaman viikon kuluttua olimme jo istuttamassa ensimmäisiä kuusentaimia niittymaalle kesämökin pihapiirissä. Seuraavina vuosina niiden myyntimäärät tulisivat nousemaan kymmeniin, satoihin ja tuhansiin. Tästä kädenpuristuksesta alkoi Havusen tarina.

Innostus joulukuusia kohtaan sai uurastamaan hymy huulessa

Laadunvalvoja Rudi- koira seuraa tarkkana vierestä

Uramme alkutaipale kuusikauppiaina ei näin jälkikäteen näytä oppikirjasuoritukselta. Aloittaminen uudella alalla oli enemmänkin harjoittelemista kuin bisneksen harjoittamista. Jokainen omaa yritystä perustanut varmasti tietää, mistä puhumme.

Onneksi meillä molemmilla oli varsinainen päivätyö, joka takasi peruselannon. Lasten saaminen odotti myös vasta tulevaisuudessa, joten sitä pystyi suhteellisen vaivatta omistamaan iltansa yrityksen rakentamiseen. Kehitimme talkoomielellä liiketoimintaa, josta omistajat eivät vielä vuosiin nostaisi palkkaa.

Alkuvaiheessa yrityksen perustaja tekee kaiken. Siinä näkee koko toiminnan kirjon aina lapionvarresta laskunmaksuun. Kun on ensi kertaa istuttanut kuokalla kuusentaimia kiviseen peltoon, muistaa sen luissaan useamman viikon ajan. Ja kun on kerran jos toisenkin käynyt kuusikuorman kanssa ojan pohjalla uskoa etsimässä, ei pienemmät huolet paina juurikaan vaakakupissa.

Suosittelemmekin yrittämistä. Se on loistava tilaisuus oppia kaikesta mahdollisesta, mitä ei ikinä tiennyt tarvitsevansa.

Kuusien hoitoreissulla Rantasalmella

Yllättävä vastoinkäyminen avasikin Havusen uuden suunnan

Miten joulukuusia sitten kannattaa kaupitella? Kokeilimme kuusikaupassa erilaisia kumppani- ja myyntimalleja. Esimerkiksi myimme niitä koulumyyjäisissä ja jäätelöauto-tyyppisissä jakelumalleissa. Mutta Havusen varsinaisen toimintamallin palaset loksahtivat paikoilleen vasta tilanteessa, joka näytti kaikkea muuta kuin siunaukselta.

Eräänä jouluna kuusia oli jäämässä pahemman kerran yli. Tuotteena joulukuusi on sellainen, että sitä ei voi laittaa vuodeksi pakkaseen – ja eivätpä nuo sahatavaraksikaan kelpaa. Mikä siis keinoksi, kun kauppa ei vedä?

Koska meillä kummallakin oli toinen päivätyö, löytyi tästä yhtälöstä kaikkia osapuolia hyödyttävä ratkaisu: Keksimme antaa joulukuusia liikelahjoiksi arkityömme asiakkaille.

Emme silti osanneet aavistaa, mihin tämä johtaisi. Vuoden paras joululahja olivat ne viestit, joita saimme joulun jälkeen. Monet kuusilahjakortin lunastajat kirjoittivat, kuinka mukava oli koristella kuusta perheen kesken. Ihmiset lähettivät kuvia joulunvietostaan, ja Havusen kuusesta juhlatunnelmissa. Vaikka olisin viettänyt joulua Saharan keskellä, nämä kuvat ja kiitokset olisivat kyllä tuoneet joulun rintaan ja sydämeen!

“Jatkossa en voi enää ostaa mitään muuta kuin Havusen kuusia. Kiitos.”

Kokemus oli sanalla sanoen ällistyttävä. Emme olleet ikinä ennen saaneet mistään muusta antamastamme liikelahjasta yhtä hyvää palautetta. Koska lahja toimi nimenomaan perheille, oli se myös niiden mieleen, jotka yrityksissä päättivät henkilöstö- ja asiakaslahjoista. Monet heistä ilahtuivat ja kutsuivat lahjaa jopa innovatiiviseksi. (Alla kerron tarkemmin, miksi.)

Samalla ymmärsimme, että nyt olimme päässeet asiakkaiden tarpeiden jäljille. Halusimme jatkossakin varmistaa, että kuusipakettimme toisi parhaan joulutunnelman koteihin. Siksi päätimme tehdä lahjakortista tuotetarjontamme kulmakiven.

Seuraavan joulun koittaessa joulukuusilahjakorttimme olikin tarjolla hyvin kattavasti Suomen suuremmissa kaupungeissa ja tarjolla myös sähköisessä muodossa.

Alkuaikojen ensimmäiset, muutamat myyntipisteemme Espoossa olivat hyvää vauhtia leviämässä läpi maan. Nykyään Havusen kuusia saakin jo lähes 40 myyntipaikasta ympäri Suomea.

Takana jo kymmenen vuotta jouluilon kehittelyä

Pikkufanin tekemä muovailuvahva Havunen

Vuosien saatossa joulukuusilahjakortista on vakiintunut kestosuosikki tietyille yrityksille. He haluavat aina muistaa asiakkaitaan tai henkilöstöään lahjalla, joka osuu varmuudella ”jouluhermoon”.

Ajan myötä olemme huomanneet, että jotkut yritykset haluaisivat ihan periaatteen vuoksi antaa joka jouluna eri lahjan. Ajatus on jalo, mutta usein käytännössä haastava. Harvat lahjat sopivat kaikille ja joillekin ostamisesta vastaaville lahjan valinta onkin joka vuotinen haaste. Sitten jännitetään, miten lahja otetaan vastaan: ”Pidetäänköhän tästä vai meneekö heti roskiin…?”

Varmasti on totta, että aivan kaikki eivät halua kuusta kotiinsa. Kuitenkin kuusilahjakorteista lunastetaan joka vuosi lähes kaikki. Nekin siis, jotka eivät halua kuusta omaan kotiinsa, antavat sen mielellään eteenpäin. Johonkin kotiin jouluilo päätyy siis aina!

Havusen kuusi pysyykin samanlaisena perinteisenä joulukuusena vuodesta toiseen. Vaihtelua lahjakorttipakettiin on tuotu esimerkiksi koristeista. Kuusipaketin mukana on nimittäin tullut mm. Puuhakirja ja vuosittain vaihtuva Havunen-kuusenkoriste. Meille oli iloinen yllätys, että Havus-hahmo lähti eloon perheen pienimpien parissa. Idea koristeeseen heräsikin lasten itse tekemistä hahmoista ja koristeista, joista saimme kuvia.

Joulun paras lahja on asiakkaiden hyvä mieli =)

Joulun kruunaa mahdollisimman vaivaton päätös. Koska kerran kuusen on aika lähteä, tulee jokaisen kuusemme mukana Havusen Kuusipussi, jonka avulla kuusen saa vietyä vaivattomasti ulos. Ekologinen pussi ei maksa kovin paljon, mutta helpottaa kummasti muuten työlästä loppusiivousta. Ehkä siitä syystä osa hyvistä palautteistamme koskee juuri tätä “kuusenhävittämispussia”, kuten sitä eräät asiakkaistamme kutsuvat. Suurin osa saamistamme palautteista koskee meidän henkilökuntaa ja sitä kuinka he ovat onnistuneet tuomaan asiakkaille hyvän mielen ja joulun tunnelman. Nämä palautteet lämmittävät erityisesti mieltä ja panostammekin rekrytoinnissa erityisesti tätä palveluasennetta ja halua tuoda hyvä mieli asiakkaille. Lisää saamistamme palautteista voit lukea tästä.

Joulukuusista elämäntapa

Nyt kun Havunen juhlii 10-vuotista taipalettaan, on joulukuusikauppiaana olemisesta tullut meille elämäntapa. Kun muut juhlivat vappua, me suuntaamme kuusipelloille.

Yksi yrittäjän siunauksista on mahdollisuus työllistää muita. Havusella on nykyään Suomen kattavin myyntiverkosto jonka pyörittämiseen rekrytoidaan lähes sata sesonki työntekijää erilaisiin tehtäviin. Kuuset kasvavat niin omilla kuin muiden monien suomalaisten maanviljelijöiden pelloilla ympäri Suomea.

On ilo saada tuoda joulumieltä tuhansien suomalaisten perheiden kotiin kautta maan, emmekä enää osaa kuvitella elämää ilman kuusipellolla touhuamista!

Iloista joulunodotusta kaikille, nähdään Herra Havusen kojuilla!

t. Timo ja Olli